Deelrapportage van de LHBTIQA+ welzijnsmonitor Zwolle 

Deelrapportage van de LHBTIQA+ welzijnsmonitor Zwolle
Deelrapportage van de LHBTIQA+ welzijnsmonitor Zwolle

In 2023 en 2024 heeft Vizier een onderzoek gedaan naar het welzijn van LHBTIQA+ inwoners van de gemeente Zwolle. De opdracht voor dit onderzoek kwam van de gemeente Zwolle.

Dit rapport brengt de ervaringen van LHBTIQA+ inwoners van Zwolle in kaart. Dit is gedaan op basis van data uit de Welzijnsmonitor LHBTIQA+ Gelderland en Overijssel van 2021 en 2023 over acceptatie, veiligheid en behoeften onder LHBTIQA+ personen uit Zwolle.

Een aantal belangrijke punten uit de samenvatting:

  • LHBTIQA+ personen uit Zwolle hebben een hoge mate van zelfacceptatie

LHBTIQA+ personen uit Zwolle geven de mate van zelfacceptatie van hun seksuele voorkeur gemiddeld het cijfer 9,6. Dit cijfer ligt iets hoger dan in Overijssel, waar de zelfacceptatie gemiddeld een 9,4 is.

  • Ervaren acceptatie en veiligheidsgevoel zijn gedaald tussen 2021 en 2023

De acceptatie die LHBTIQA+ personen ervaren bij sociale relaties (zoals bij hun ouders en klasgenoten) en in sociale situaties (zoals tijdens het uitgaan en in de woonomgeving) is sinds 2021 gedaald in Zwolle. Ook voelen LHBTIQA+ personen uit Zwolle zich in 2023 vaker onveilig op verschillende plekken, zoals op straat en in het openbaar vervoer.

  • Niet-cisgender personen en jonge LHBTIQA+ personen voelen zich het meest onveilig

57 procent van de niet-cisgender personen uit Zwolle geeft aan zich over het algemeen soms tot vaak onveilig te voelen. Bij de cisgender LHBT+ personen is dit 35 procent. Ook hier zijn er verschillen tussen de leeftijdsgroepen te zien. 58 procent van de 16 t/m 30-jarigen voelt zich over het algemeen soms tot vaak onveilig. Bij de middelste leeftijdsgroep (31 t/m 55 jaar) is dit 42 procent en bij de oudste leeftijdsgroep (56+) is dit 37 procent.

In de conclusie worden de volgende beleidsvoorkeuren benoemd:

Beleidsvoorkeuren

LHBTIQA+ personen uit Zwolle benoemen voorlichting op scholen als meest belangrijke beleidsmaatregel om de acceptatie en veiligheid van LHBTIQA+ personen te verhogen. Ook is er veel behoefte aan een beleidsplan om acceptatie van LHBTIQA+ personen te stimuleren, evenementen voor de zichtbaarheid en acceptatie van LHBTIQA+ personen en een beleidsadviescommissie met mensen uit de gemeenschap.

De behoeften verschillen tussen de cisgender LHBT+ groep en de niet-cisgender groep. De niet-cisgender groep geeft aan meer behoefte te hebben aan het gratis aanpassen van hun geslacht in identificatiedocumenten en de cisgender LHBT+ groep heeft meer behoefte aan zogenoemde safe spaces.

Download hier de rapportage.

Download hier de Factsheet.