Hildegard Brouwer

Met jongeren in gesprek gaan over maatschappelijke thema’s als vooroordelen en discriminatie is wat het werk voor Vizier voor mij aantrekkelijk maakt. Kritisch leren denken, ogen openen en nieuwsgierigheid prikkelen; manieren verzinnen om dit binnen het onderwijs te bereiken vind ik uitdagend. Op die manier kan ik een bijdrage leveren aan burgerschapsvorming, wat ik een belangrijk onderwijsthema vind. Met grote regelmaat bezoek ik scholen en verzorg ik gastlessen en workshops over vooroordelen en discriminatie. De reacties van de leerlingen maken het werk voor mij zeer de moeite waard.
Ik ben Directeur-Bestuurder. Besturen is voor mij: verbinden en verbonden zijn. Het is voor mij meer dan een bedrijfskundige kwaliteit. Uiteraard streef ik naar een vitale organisatie met een gezonde mix van eigen dienstverlening en het aangaan van diverse samenwerkingsverbanden. Met daarin een blijvende gezonde financiële situatie. Maar meer nog gaat het in mijn ogen om inclusiviteit, mensen betrekken, ze sterker en bewuster maken.
Daar heb ik de afgelopen jaren veel in geïnvesteerd, onder meer door alle levels van Deep Democracy te doorlopen. Bij het Bert Hellingerinstituut heb ik geleerd te werken met systeemopstellingen, op individueel niveau en op organisatieniveau. Het heeft mij een bewuster mens gemaakt met oog voor zowel de organisatiecontext als voor persoonlijke details. Besturen betekent voor mij daarom ook: verbinden en verbonden zijn. Enerzijds met de medewerkers en professionals van organisaties waarmee we samenwerken. En anderzijds met mensen voor wie we van betekenis willen zijn: mensen die worden uitgesloten, gepest of gediscrimineerd in hun gemeenschap.
In gelijke gevallen moet iedereen gelijk behandeld worden. Artikel 1 van de Grondwet schrijft het ons voor. Voor mij is hierin de zinsnede in gelijke gevallen het belangrijkste. We zijn namelijk allemaal anders en dat maakt de samenleving mooi: diversiteit. Binnen mijn werkzaamheden ga ik met organisaties en bedrijven in gesprek die een vraagstuk hebben op het gebied van gelijke behandeling of diversiteit. Samen maken we een plan om antwoorden te krijgen op die vragen. Dit kan de vorm aannemen van trainingen en workshops maar ook in het ontwikkelen van goed onderbouwd beleid. Met veel plezier draag ik op die manier een steentje bij aan een inclusiever Nederland.
Mijn werkzaamheden bestaan uit het verzorgen van trainingen en workshops. Ik bezoek organisaties en scholen om voorlichtingen en advies te geven over het tegengaan en het voorkomen van discriminatie.
Voor mij is het belangrijk dat iedereen gelijke kansen krijgt en gelijkwaardig wordt behandeld. Ik vind het waardevol om met mensen in gesprek te gaan en verbindingen te zoeken en te leggen. Bij Vizier kan ik mezelf richten op het voorkomen van discriminatie, het werken aan diversiteit en aan inclusie voor iedereen.
Werken aan bewustwording is volgens mij de eerste stap naar een samenleving waarin we elkaar op een respectvolle en gelijkwaardige manier behandelen. Ik doe mijn best om daar een steentje aan bij te dragen.
Binnen Vizier houd ik mij bezig met de behandeling van discriminatieklachten. Daarnaast geef ik voorlichting en training over discriminatie en aan discriminatie gerelateerde onderwerpen. Ik ben altijd nieuwsgierig naar ‘de ander’, oprecht geïnteresseerd in mensen die vreemd, bijzonder of raar zijn of gevonden worden. Daarom speelde ik vroeger indiaantje (mag dat tegenwoordig nog wel?) en ben ik later Antropologie gaan studeren. In combinatie met rechtvaardigheidsgevoel en juridische kennis is dat een goede basis voor het werk dat ik doe voor Vizier; het ondersteunen van mensen die gediscrimineerd worden om wie ze zijn.
Al meer dan 20 jaar ben ik binnen het werkveld van Vizier werkzaam. Ik ondersteun, adviseer en help mensen verder op weg door mijn kennis en ervaring in te zetten en te delen. Elke melder van discriminatie en elke discriminatiemelding is uniek en dat houdt het werk interessant. Dat we mensen echt kunnen versterken en daadwerkelijke problemen kunnen helpen oplossen schept veel voldoening.
Wat mij drijft is een diep respect en bewondering voor mensen die tegen onderdrukking in verzet komen. Mensen die niet hun eigen belang voorop stellen maar die zelfs met gevaar voor hun eigen vrijheid of leven bespreekbaar maken dat anderen worden achtergesteld en onderdrukt. Mensen die werken aan een wereld waarin plaats is voor iedereen. Waarin je jezelf mag zijn. Waarin ruimte is om anders te mogen zijn. Ook vanuit het luxe, veilige Nederland voel ik me verbonden met mensen die die vrijheid niet hebben, wereldwijd, maar ook in mijn directe omgeving.
Iedere keer weer ben ik verbaasd over het gemak waarmee mensen worden weggezet. Verbaasd dat er keuzes worden gemaakt waarbij niet de mens als gelijkwaardig individu wordt behandeld maar waar het eigen belang voorop staat.
Ik ben er trots op dat ik mag werken bij een organisatie die mensen die zich gediscrimineerd voelen mag ondersteunen. Ik voel me extra gemotiveerd om misstanden bespreekbaar te maken bij derden die ervan overtuigd zijn dat ze het gelijk aan hun kant hebben.