Het melden van discriminatie – als slachtoffer of als getuige – is belangrijk. Want door melding te maken kan professionele hulp worden geboden. Daarnaast helpen meldingen om zicht te krijgen op de aanwezigheid van discriminatie in onze stad, op basis waarvan vervolgens gericht actie kan worden ondernomen.
Discriminatie in het Vizier? Meld het hier!
Weet jij wat je moet doen als je je gediscrimineerd voelt of als je in jouw omgeving discriminatie ziet? Of twijfel je of iets discriminatie is? Bij Discriminatie.nl, het landelijke meldpunt, kun je jouw klacht melden, ook als je geen hulp of advies nodig hebt. Met deze campagne willen we je laten weten waar en hoe je een melding kunt doen. Als je weet waar dat mogelijk is, kun je zelf beslissen of en wanneer je dat doet.
Discriminatie komt in veel vormen voor en kan iedereen treffen, zowel direct als indirect. Of je nu zelf slachtoffer bent van discriminatie, of getuige bent van een situatie waarin iemand ongelijk behandeld wordt: jouw melding is belangrijk. Door discriminatie te melden, geef je ons inzicht in waar het voorkomt en kunnen wij samen met betrokken instanties en beleidsmakers gerichte stappen ondernemen om dit tegen te gaan.
Vizier is lid van de landelijke vereniging Discriminatie.nl. Jouw melding via Discriminatie.nl komt bij ons binnen. Je kunt eenvoudig en anoniem melden. Ook als je twijfelt of een situatie echt discriminatie is, staan we klaar om je gratis te ondersteunen. Je hoeft geen hulp of advies te vragen bij je melding, maar we zijn er voor je als je dat wilt. Samen zorgen we voor samenleving waar iedereen zichzelf kan zijn, ook jij.
Verspreid de boodschap!
Wil jij ook bijdragen aan een inclusieve samenleving? Dat kan! De materialen van de campagne “Discriminatie in het Vizier, meld het hier!” zijn vrij te downloaden. Verspreid de posters in je kantoor, school of buurthuis waar veel mensen samenkomen. Door de boodschap zichtbaar te maken in jouw omgeving, help je ons om meer mensen bewust te maken van het belang van het melden van discriminatie. Samen zorgen we ervoor dat iedereen zich veilig en geaccepteerd voelt.
Hieronder kun je eenvoudig posters in verschillende formaten downloaden, evenals ontwerpen voor sociale media. Deel deze gerust via je eigen kanalen om de campagne nog verder te verspreiden.
Doe mee!
Hoe werkt melden?
Wat gebeurt er eigenlijk als je melding doet? Vizier is lid van de landelijke vereniging Discriminatie.nl. Via de landelijke pagina Discriminatie.nl kun je melding doen van discriminatie. Jouw melding ontvangen wij. Onze consulenten helpen jou dan verder.
Campagne materiaal
Wil jij de campagne onder de aandacht brengen in jouw Gemeente? Download hieronder eenvoudig het materiaal voor deze campagne. Deze kun je printen. Wil je een eigen logo gebruiken of heb je andere wensen? Dit kan ook op maat. Hierover kun je contact met ons opnemen.
Hoe mijn melding heeft geleid tot gerechtigheid
Het was een moeilijke tijd voor mij, maar de strijd was het waard. Ik ben Sarwar (31) en ik heb eindelijk zwart op wit dat ik ben gediscrimineerd tijdens mijn sollicitatie voor mijn droombaan als bewegingsagoog bij Tactus Verslavingszorg. Toen ik werd afgewezen, kreeg ik te horen dat ik “te weinig ervaring met de doelgroep” had. Maar diep van binnen wist ik dat er meer achter die afwijzing zat.
Ik besloot om niet stil te blijven en met de hulp van Vizier (Discriminatie.nl) heb ik juridische stappen gezet. Samen brachten we mijn zaak voor het College voor de Rechten van de Mens, en na een lange strijd kreeg ik gelijk. Het bleek dat mijn afwijzing gebaseerd was op discriminatie. Die erkenning voelde als gerechtigheid: “Als iedere sollicitant zo’n strijd moet aangaan, dan moet er echt iets veranderen.”
Gelukkig heeft mijn zaak ook invloed gehad op Tactus Verslavingszorg. Ze erkenden hun fouten en hebben sindsdien stappen ondernomen om discriminatie binnen hun organisatie aan te pakken. Dit laat zien dat het melden van discriminatie niet alleen belangrijk is voor jezelf, maar ook kan leiden tot positieve veranderingen in de maatschappij.
Hoeveel meldingen worden er dan eigenlijk gedaan in Oost-Nederland?
In 2023 werden er in Oost-Nederland 861 meldingen van discriminatie gedaan, een stijging van 30% ten opzichte van 2022. De meeste meldingen betroffen herkomst/huidskleur met 635 meldingen, wat bijna de helft van het totaal is. Daarnaast steeg het aantal meldingen over seksuele voorkeur met 90%, en over nationaliteit met 66%.
Ook bij de politie was een stijging zichtbaar, met 1300 meldingen in 2023, een toename van 32%. De meeste meldingen gingen over discriminerende uitlatingen.
Deze cijfers zijn een indicatie van hoe wijdverbreid discriminatie is in de regio. De volledige cijfers van 2024 zullen vanaf april 2025 beschikbaar zijn op onze website.
Test jezelf: Ontdek je impliciete voorkeuren
Test jezelf: Ontdek je impliciete voorkeuren
Wil je beter begrijpen hoe onbewuste vooroordelen werken? Doe dan de Impliciete Associatie Test (IAT) en ontdek welke verborgen associaties je mogelijk hebt rond huidskleur of afkomst. Deze test, ontwikkeld op basis van wetenschappelijk onderzoek van Harvard, helpt je inzicht te krijgen in je onbewuste voorkeuren en kan je bewuster maken van hoe vooroordelen werken. De test duurt ongeveer 10 minuten en is anoniem. Je ontvangt na afloop een interpretatie van je resultaten en aanvullende informatie over hoe impliciete voorkeuren invloed kunnen hebben op je dagelijkse interacties.