Vizier vraagt aandacht voor Meldpunt Seksuele Intimidatie in Enschede

Meldpunt Seksuele Intimidatie vraagt aandacht in Enschede: ‘Heel veel vrouwen hebben hier last van’

DOOR CHRIS VEREIJKEN,  1 twente

Een hand op de billen, gefluit door een groep jongens en seksuele gebaren naar mensen die er niet op wachten. Het zijn voorbeelden van seksuele intimidatie. Het kan leiden tot vermindering van zelfvertrouwen of nóg erger, dat je je niet meer veilig voelt op straat. Om dit tegen te gaan heeft Gemeente Enschede samen met Vizier het Meldpunt Seksuele Intimidatie in de stad opgezet. In twee weken tijd heeft het meldpunt al een aantal meldingen ontvangen.

 

Hulp en Advies

Woensdagmiddag voerde Vizier campagne op de Oude Markt. Door het tonen van een aantal borden met seksueel geladen teksten wist de actiegroep het publiek te bereiken. Ook werden er flyers uitgedeeld om de inwoners van de stad te informeren over het meldpunt. De burgemeester van Enschede kwam langs om te praten met de campagnevoerders. De campagne kon op zijn goedkeuring rekenen en hij vond het belangrijk dat hier aandacht voor werd gecreëerd.

Volgens de directeur van Vizier, Carla Van Dijk, zijn er te veel situaties waarin mensen niet weten wat wel of niet overschrijdend is. “Heel veel vrouwen hebben hier last van en we vragen hier daarom aandacht voor.” Omdat de grens voor niet iedereen duidelijk is roept Van Dijk mensen op niet alleen te kijken naar de wet. Ze geeft aan dat een melding gemaakt moet worden wanneer iemand zich onprettig of geïntimideerd voelt. Of iets strafbaar is speelt geen rol, het meldpunt is er om advies en hulp te bieden aan degenen die zich door zo’n moment slecht voelen.

Ongevraagd betast

Medewerker Naomi Cairo is zelf meermaals slachtoffer geweest van seksuele intimidatie. Tijdens de campagne droeg ze een bordje met de tekst: ‘Ik wilde gewoon even aan je billen zitten’ Volgens Cairo is er meestal niet eens een toelichting als deze. “Er wordt gewoon ongevraagd aan mijn billen gezeten.” Als ze uitging in Enschede werd er van alles naar haar geroepen, waardoor zij besloten heeft om mee te doen met deze campagne. “We moeten de mensen bewust maken dat dit speelt.”

Een veilig Enschede

Volgens Van Dijk is dit onderwerp zeer actueel. “Het meldpunt in Enschede heeft een aantal meldingen binnengekregen. Maar we zijn in heel Overijssel en Gelderland actief en vanuit daar komen de laatste tijd vele meldingen.” Als een melding binnenkomt zullen de medewerkers luisteren naar het probleem en het slachtoffer te begeleiden. Daarnaast kan ook een onveilige plek worden gemeld zodat de gemeente maatregelen kan treffen. Een voorbeeld van zo’n maatregel is het plaatsen van extra straatverlichting.

Van Dijk vind het belangrijk dat de problemen op dit gebied samen met de andere instanties worden aangepakt. “Het belang van deze campagne is dat mensen nog meer plekken hebben dat ze zich kunnen melden. We hebben afgesproken met het Centrum Seksueel Geweld, de GGD, de gemeente en de zedenpolitie dat het niet uitmaakt waar iemand zich meldt. Wij moeten met zijn allen samenwerkingen om meldingen op te pakken en af te handelen.”

https://www.1twente.nl/artikel/1257276/meldpunt-seksuele-intimidatie-vraagt-aandacht-in-enschede-heel-veel-vrouwen-hebben-hier-last-van