VAL-project

Vizier hecht aan een discriminatievrije arbeidsmarkt en heeft daarom het VAL-project: Van Alle Leeftijden. Medewerkers van Vizier screenen met grote regelmaat een aantal vacaturewebsites, omdat regelmatig personeelsvacatures geplaatst worden met daarin discriminatoire functie-eisen. Meestal worden er vormen van leeftijdsdiscriminatie aangetroffen.

De organisaties worden aangeschreven en vriendelijk gevraagd de desbetreffende advertentie te wijzigen, en in de toekomst rekening te houden met de bestaande wet- en regelgeving. Opvallend vaak reageren de aangeschreven organisaties zeer positief. Een aantal van deze reacties leest u hier:

Naar aanleiding van uw schrijven omtrent leeftijdsgrens in personeelsadvertentie bericht ik u het volgende:
Het benoemen van de leeftijdsgrens is door een startende accountmanager gebeurd. Dit is zeker niet de bedoeling geweest en wij betreuren de overtreding ten zeerste. De advertenties zijn per omgaande aangepast. In onze organisatie zijn tevens maatregels getroffen ter controle van toekomstige advertenties om zo een overschrijding te voorkomen. Dank voor uw berichtgeving en excuses voor het ongemak.

Bedankt voor uw update, we doen er alles aan om de vacatures zo goed te schrijven dat het voor iedereen uitnodigend is om te solliciteren.
Daarbij wil ik u bedanken voor het laatste gesprek, het was voor ons even moeilijk maar het lijkt er nu dan toch op dat we de juiste manier te pakken hebben. Mocht u in de toekomst weer tegen iets aanlopen laat het mij direct weten dan ga ik er binnen mijn team mee aan de slag.

Super. Goed dat het nu goed staat. Nogmaals, nooit de bedoeling geweest om op enige wijze dan ook te discrimineren. Ik heb de marketing afdeling de opdracht gegeven hier extra scherp op te letten en mocht er nog wat zijn dan hoor ik dat uiteraard ook graag. Bedankt voor de tip en fijne dag nog!

Middels deze e-mail wil ik graag inhoudelijk reageren op jullie melding van onderscheid in onze personeelsadvertentie.
Graag wil ik u hartelijk danken dat jullie hebben geconstateerd dat door het formuleren van de zin ‘studenten bijbaan’ bepaalde doelgroepen worden uitgesloten. Laat ik voorop stellen dat het formuleren van deze zin nooit geschreven is met de intentie bepaalde doelgroepen of leeftijden uit te sluiten. Wij hanteren intern het beleid nooit kandidaten te selecteren op leeftijd. Dat wij een studenten uitzendbureau zijn, betekent niet direct dat wij geen kandidaten aan het werk hebben die niet studeren. Sterker nog, bij ons uitzendbureau zijn ook niet studenten van harte welkom en maken wij nooit onderscheid in kandidaten op basis van leeftijd.
Ik vermoed dat de medewerker die deze vacature heeft geplaatst niet nagedacht heeft over de gevolgen van het plaatsen van deze tekst. Ondanks dat wij onze medewerkers hierop inwerken en met regelmaat de online geplaatste vacatures controleren is de vacature van cateringmedewerker waarschijnlijk aan de aandacht ontsnapt. Wij hebben de vacature per direct offline gehaald en zullen met onze medewerkers in gesprek gaan om soortgelijke situaties te voorkomen. Nogmaals bedankt voor jullie melding, mochten er nog aanvullende vragen zijn ben ik bereikbaar via onderstaande gegevens.

Wij hebben de brief over leeftijdsonderscheid in de personeelsadvertentie in goede orde ontvangen. Wij waren niet op de hoogte van deze gelijke behandelingswetgeving. Wij hebben voor de gehanteerde vacaturetekst gekozen omdat wij jongeren graag een mooie kans willen bieden op de arbeidsmarkt. De vacature op Indeed is aangepast en wij houden in de toekomst rekening met de geldende wetgeving.

Dank voor uw brief betreffende de leeftijdsgrens in personeelsadvertentie. Met met het formuleren van “net klaar met je opleiding” en dat in de vacature staat dat we specialist zijn in het ontdekken en opleiden van “jong IT talent” proberen we niet een bepaalde leeftijdsgroep uit te sluiten. We behandelen juist kandidaten van verschillende leeftijdsgroepen op dezelfde wijze en zijn actief bezig tijdens onze selectieprocedure om leeftijdsdiscriminatie te voorkomen. Dat gezegd hebbende begrijp ik dat de vacaturetekst verkeerd geïnterpreteerd kan worden en heb ik deze zodanig gewijzigd dat er niet meer wordt gesproken over “net klaar met je opleiding” en “jong IT talent”. Verder zijn we bezig met het doorspitten en wijzigen van onze openstaande vacatures zodat deze ook correct staan. Bedankt voor het op de hoogte brengen. Leeftijdsdiscriminatie is een ernstige zaak, dus het bericht wordt zeer gewaardeerd en ten harte genomen.

Vandaag ontving ik uw brief waarin u aangeeft dat wij in strijd met de Wet gelijke behandeling hebben gehandeld. Onze oprechte excuses daarvoor, het is niet onze intentie te discrimineren en mensen uit te sluiten. Net als ieder bedrijf dienen ook wij te zorgen voor een goede afspiegeling van de maatschappij en dienen wij te zorgen voor opvolging van onze groep medewerkers die mag gaan genieten van hun pensioen. Een gericht beroep doen op de instromers op de arbeidsmarkt kan ons daarbij helpen, maar kan niet andere groepen verdringen. Nogmaals onze oprechte excuses. We hebben inmiddels de tekst(en) vervangen en houden er in het vervolg rekening mee.

In deze vacature hebben we met het woord jong een verwijzing naar leeftijd gemaakt en deze niet gemotiveerd. Dit mag niet en hierover hebben we intern ook al een stevig gesprek gevoerd. We kunnen dit helaas niet goedpraten, echter heeft het te maken met dat we sinds kort een nieuwe werkneemster in dienst hebben die niet op de hoogte was van het feit dat er geen verwijzing zoals jong of oud in de tekst mag staan. We hebben het gelijk laten aanpassen en ook controles uitgevoerd op andere vacatures die door haar zijn geschreven, gelukkig kwamen hier geen verwijzingen in naar voren en hebben we verder geen aanpassingen hoeven uitvoeren. Daarnaast hebben we de checklist met haar doorgenomen, deze zullen we vanaf heden standaard opnemen in het inwerktraject zodat nieuwe medewerkers gelijk op de hoogte zijn van wet- en regelgeving.