Lancering Mensenrechtenvlag

Op 10 december lanceert de Landelijke vereniging van Anti-discriminatie Voorzieningen in Nederland, Discriminatie.nl, de Mensenrechtenvlag. Op deze dag, tevens de Internationale Dag van de Mensenrechten, staan zij stil bij het 75-jarig jubileum van de Verenigde Naties (VN). Eén van de belangrijkste doelen van de VN is het beschermen en verbeteren van de mensenrechten. 

Deze vlag is een symbool voor gelijkwaardigheid van ieder mens op deze aarde. Het benadrukt het positieve en waar we naartoe willen met de wereld. De Mensenrechtenvlag is van en voor iedereen. Juist in tijden waarin de aandacht voor racisme en discriminatie in de wereld toeneemt, mensen opstaan tegen onrecht en verdeeldheid in de samenleving soms zelfs toeneemt, benadrukt deze vlag saamhorigheid en verbinding. Het onderstreept de waarde van mensenrechten. 

Ontwerp

De mensenrechtenvlag is een kleurige vlag met een doordacht ontwerp. Als mensen hebben we meerdere dingen die ons verbinden: we delen de aarde (groen), de lucht (blauw) en een plek onder de zon (geel). En hoe verschillend we ook kunnen zijn, qua uiterlijk: we hebben allemaal DNA (gele wokkel). 

Lancering 

Op 10 december zal deze vlag op veel gebouwen in Nederland en daarbuiten wapperen. Van Groningen en Friesland tot in Zeeland en Limburg. Bij Anti-discriminatievoorzieningen, op scholen, gemeenten, bedrijven en bij particulieren. 

Zo gaat de gemeente Groningen twee grote vlaggen (vijf bij acht meter) op de Martinitoren hijsen en zullen leerlingen van een middelbare school op een plein in Leeuwarden de vlag met stoepkrijt inkleuren. In Zeeland hijsen bijvoorbeeld University College Roosevelt en het Bevrijdingsmuseum de mensenrechtenvlag. Ook ondernemersorganisatie VNO-NCW MKB Noord ondersteunt dit initiatief door de vlag op diverse locaties te hijsen. 

Zie ook: https://mensenrechtenvlag.nl/