Democratiefabriek Zwolle

Wie ben ik? Wie ben jij? Wat is democratie? Wat is vrijheid, wat is gelijkheid? Wat gebeurt er als democratie zou worden afgeschaft? Hoe kom je in actie tegen pesten? Wat zijn conflicten eigenlijk? En hoe werkt macht?

Dit leer je in de Democratiefabriek!

De Democratiefabriek is een interactieve tentoonstelling voor leerlingen uit groep 7 en 8. Met behulp van machines, apparaten en gereedschappen onderzoeken en oefenen de leerlingen democratie. In de fabriek gaat het over democratie en wat er zou kunnen gebeuren als er geen democratie zou zijn, zoals in de Tweede Wereldoorlog. Gaandeweg komen de bezoekers erachter dat de tentoonstelling eigenlijk over hen zelf gaat, over eigen normen, houding en gedrag. En natuurlijk over maatschappelijke standpunten. Alles is gericht op actief burgerschap. Hier vindt u de digitale folder: Folder Democratiefabriek

In de tentoonstelling gaan de kinderen in tweetallen op pad met behulp van een routekaart. Vanwege de praktische opdrachten en het weinige leeswerk ervaren velen de tentoonstelling als zeer plezierig. De meeste opdrachten zijn zelfcorrigerend. De bezoekers krijgen regelmatig respons door het bedienen van ‘machines’. Ze worden beloond voor hun keuze. Een fout wordt vaak humoristisch beantwoord of de machine is zo uitdagend dat het uitnodigt tot een nieuwe poging.

Ontdek, beleef en handel: dat zijn de kernwoorden die bij de Democratiefabriek horen.

Hier vindt u meer informatie, waaronder een promotiefilm.

In samenwerking met de gemeente Zwolle organiseren wij van 15 tot en met 18 september 2020 de Democratiefabriek voor leerlingen uit groep 7 en/of 8 van basisscholen in deze gemeente.
Dit is de week van Prinsjesdag.
De tentoonstelling is alleen op afspraak te bezoeken.

Er is een beperkt aantal bezoekmomenten beschikbaar. Meld u dus snel aan.
Aan een bezoek zijn voor u geen kosten verbonden.

Neem voor meer informatie of voor het aanmelden van groepen contact op met Marlies Bruining, adviseur van Vizier. Dat kan via m.bruining@vizieroost.nl of via 085 0734602 (maandag en woensdag).