Gastles Anders?

Aan basisscholen biedt Vizier de gastles Anders? aan.

Naar aanleiding van een filmfragment waarin een jongetje over zijn ‘bijzondere’ gezinssamenstelling vertelt (hij heeft twee moeders en twee vaders die samen zijn) bekijken de leerlingen hun eigen gezinssituatie en die van hun klasgenoten. Met alle verschillende gezinssamenstellingen in de samenleving is het interessant om met de klas te verkennen en onderzoeken welke mogelijkheden er allemaal zijn. En hoe zit dat in de klas zelf? De leerlingen ontdekken bijvoorbeeld dat de gezinssamenstelling uit het filmfragment overeen kan komen met hun eigen situatie. Regelmatig vertellen leerlingen dat hun ouders gescheiden zijn, en dat een of beide ouders een nieuwe partner heeft. Op die manier kan je ook meerdere ouders hebben.

Daarna wordt er ingegaan op artikel 1 van de Grondwet en discriminatie. Aan de leerlingen wordt duidelijk gemaakt dat het in Nederland niet uit mag maken wie je bent en op wie je bijvoorbeeld verliefd wordt. Over het algemeen geven de leerlingen aan dat zij het geen probleem vinden als een man verliefd is op een man, of als een vrouw verliefd is op een vrouw.

Maar hoe denken zij hier écht over? Dat kom naar voren tijdens het stellingenspel. De leerlingen reageren onder andere op de stelling ‘Homoseksualiteit is normaal’. Er ontstaan mooie gesprekken. Want iets kan niet normaal zijn in de zin van dat het het meest voorkomend is en door iedereen geaccepteerd wordt. “Want als ik als jongen verliefd word op een meisje hoef ik niet ‘uit de kast te komen”, aldus een leerling. “Dus is homoseksualiteit minder ‘normaal’ dan heteroseksualiteit”. Maar dat hoeft niet te betekenen dat je het ook afkeurt. En hoe zal het zijn als jouw beste vriend of vriendin aan jou zou vertellen dat hij homo of zij lesbisch is? Zou de vriendschap anders worden?

De les levert een heleboel gespreksstof op.